01

ORGEL MÖTER BRASS

MED NOA EDWARDSSON

När orgel möter brass bildas en enorm klang som inte kan förknippas med någonting annat. Det är otroligt maffigt, men kan även vara otroligt vackert med klanger som låter som från en annan värld. Denna konsert gör vi i samarbete med vår goda vän och den lovande organisten Noa Edwardsson som smälter våra hjärtan i musikens värld. Det blir allt från maffiga klanger av R. Strauss till J.S. Bach och hans fänglande musik. Vi får även förmånen att lyssna till Noa Edwardssons egna komposition "Adagio".

Program

Eugene Gigout Grand Choeur Dialogue

E. Humperdinck Hans and Gretel

Noa Edwardsson Adagio

Richard Strauss Entry of the Solemn King

Derek Bourgeois Sonata

J. S. Bach Nun danket alle gott

Marcel Dupré Cortege et litanie

Noa Edwardsson


Noa Edwardsson (2001-) är en organist härstammad ur Smålands djupaste skogar. Nyligen tog han examen från kandidat i kyrkomusik och har nu påbörjat sin master vid Malmö Musikhögskola

med Anders Johnsson och Maja Malmström som lärare.Han har även studerat orgel för Bine Bryndorf, Carl-Adam Landström och Annica Sjöstrandsamt haft masterclasses med Ludger Lohmann och Hans Hellsten. Noa komponerar också egen musik, både i notskrift och på inspelningar, snart med en komposition i European Choir Games i Norrköping.

BrassUnit


BrassUnit består av unga musiker från södra och västra Sverige. Idag studerar samtliga på musikhögskolor i Malmö, Göteborg och Hannover för framstående professorer som Håkan Hardenberger, Louise Pollock och Markus Maskunitty. Musikerna är drivna och är aktivt frilansande i professionella sammanhang i Sverige, Köpenhamn och Tyskland. Medlemmarna träffades via en helgkurs i Vänersborg för unga och ambitiösa musiker och har sedan dess hållit kontakten och blivit goda vänner. BrassUnit skapades först som ett gymnasieprojekt under hösten 2020 med målet att göra en konsert. Efter hösten 2020 valde medlemmarna att fortsätta samarbeta och har sedan dess genomfört ett flertal störra turnéer och enskilda konserter runt om i Sverige.

Om programmet

Eugene Gigout Grand Choeur Dialogue

Eugène Gigout (1844–1925) efterträdde Guilmant som professor i orgel vid Paris konservatorium. Hans Grand chœur dialogué, som är bland hans mest kända verk, utnyttjar de spännande kontrasterna som finns mellan de olika avdelningarna på en stor orgel. Det här är musik av en djärv och starkt rytmisk karaktär. En central del av manualerna ger bara andrum från öppningens storslagenhet och förbereder för återinförandet vid verkets spännande avslutning.